Härliga lussebröd är ju ett måste i juletid. Här kommer ett av mina favoritrecept med Kesella som gör att brödet blir jättesaftigt och gott!
Ingredienser
- 50 g jäst
- 100 g smör
- 5 dl mjölk
- 250 g kesella mager kvarg
- 1 g saffran (2 påsar)
- 1½ dl socker
- ½ tsk salt
- ca 17 dl vetemjöl
- ägg & russin
Och så här gör man...
- Smula jästen i en degbunke
- Smält smöret och värm till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör om så att den löser sig.
- Tillsätt kesella, saffran, socker och salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt eventuellt mera mjöl.
- Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter.
- Arbeta ihop degen och baka ut till lussekatter eller julkusar. Garnera med russin och låt jäsa övertäckta 40 minuter.
- Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 225 grader, i 5-8 minuter.
Hoppas att ni får superfina och goda lussebullar nu. Lycka till!
0 kommentarer:
Skicka en kommentar