lördag 1 januari 2011

Grytlappar

Har fått dille på att göra små grytlappar till barn som dom kan ha när dom leker. Blev väldigt förtjust i den galna färgkombon turkos och knallorange. Fler är på gång men inte helt färdiga än. Två stycken i röd/vit/julinspirerad och en i mörkblå/ljusblå m vit kant. Några grytlappar har fått ränder i sig. Dom går ju att göra lika tjocka eller öka allt eftersom. Det kanske är fånigt enkelt, men ibland är det otroligt skönt att virka något som inte kräver att man räknar så mycket hit och dit, utan bara kan tänka på roliga färgkombinationer. Det var i alla fall det jag fastnade för här. Tyckte också att det blev riktigt fint med den veckiga kanten, fast den är sjukt tråkig att göra. Och tar låååång tid att virka. Men fint blir det!

Jag har alltså fler grytlappar på gång men får visa dom när dom är färdiga. Ha det gott!


MÖNSTER BARNGRYTLAPP
Alla varv sluts med en smygmaska och börjar med en luftmaska.

  1. 6 fm i en magiskt ring.
  2. 2 fm i varje maska, varvet ut.
  3. 1 fm i första maskan, 2 fm i nästa maska varvet ut.
  4. 2 fm i följande 2 m, 2 fm i nästa maska varvet ut.
    Fortsätt öka som du gjort i punkt 3 och 4 tills du får den storlek du är nöjd med. (Mina grytlappar blev totalt 15 varv stor, 12 varv bottenfärg 2 varv kant och 1 varv veck i samma färg som kanten).
  5. INNAN du sluter sista varvet i bottenfärgen fångar du upp den färg du vill ha till kanten = ditt färgbyte.
  6. Virka 2 varv, varav du i slutet virkar 12 luftmaskor och sedan fäster i kanten med en fastmaska. (Detta ska bli öglan man kan hänga upp grytlappen i). Klipp av tråden och fäst på baksidan.
  7. Du kan nu välja att virka fastmaskor runt öglan, från höger till vänster, klippa av tråden och fästa ändarna. Vilket jag själv tycker är absolut snyggast!
    ELLER... virka vecken som virkas medan du tittar på grytlappens BAKSIDA och virka sedan fm runt öglan på slutet, men då kommer dom se lite knasiga/bakvända ut när du tittar på grytlappen framifrån sen. Som dom på bilden, he he! Mina första experiment.

  8. Vecken virkar du såhär...
    Vänd grytlappens baksida mot dig. Trä virknålen genom båda luftmaskbågorna, fånga upp tråden, gör en smygmaska i första maskan (låt den lösa tråden virkas in så behöver du inte jobba extra med att fästa den på annat sätt sedan), gör sedan en stolpe i samma maska. Fortsätt så varvet ut. Fäst tråden och klart!



Det här var det första egna mönstret jag skrivit ned. Hoppas ni förstod något annars får ni lämna en kommentar eller maila så får jag försöka förtydliga mig. Ha det gott!

2 kommentarer:

Li.W sa...

Jätte fina! Tack för mönstret!
Linda

Carina sa...

Jättesöta!
Tack för att du delar med dig :D
Ha en go kväller

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Template by suckmylolly.com - background image by elmer.0